Włoski makaron:
Potrzebny są:
-dwa duże jajka 70 gramów najlepiej polskie L ,,zerowki,,
-mąka 200 gram jezeli mamy wloską,polska nie zaszkodzi
Sposób przyrządzenia:
-mąkę wsypujemy na stolnicę,formujemy kopiec z dołkiem w środku.
-wbijamy do niego jajka.
- zgarniamy mąkę widelcem i mieszamy z jajkami.
-kiedy wszystko wymieszamy i na stolnicy nie ma nić płynnego,zaczynamy wyrabiać ciasto.Wykonujemy ruchy rękoma w przód,nigdy nie ściskamy ciasta pionowo z góry na dół.Jeżeli ciasto nam się klei posypać stolnicę mąką.Na samym początku wyrabiania,wrabiamy ciasto w okruchy,o ile nie są suche.Suche resztki nie dają się wrobić z powrotem,więc mogą spowodować mnóstwo dziur w cieście.Wioec wszystkie syche okruche odkładamy na bok stolnicy.
-Ciasto wyrabiamy aż będzie gladkie.
-Gotowe ciasto wkladamy do woreczka foliowego,lub do miski przykrytej ściereczka i wkladamy do lodówki na 30 minut
-ciasto dzielimy na części,ale gdy ciasto jest małe możemy je zostawić w calości.Gdy juz załóżmy podzielicie sobie ciasto na te części bierzcie jedną częśc a inne włózcie znowu do lodówki by ciasto nie zeschło.
-stolnice jeszcze raz posypujemy mąką i zaczynamy wałkować ciasto,ciasto będzie tworzyć okrąg.Gdy już skończycie z jedną częścią wezcie następne.Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku.Ciasto musi byc prawie przezroczyste.
-Jezeli chcemy pokroić na tagliatelle,pappardele musimy nasze ciasto zwijać w rulon zostawiaac kawałrek ciasa nie zwiniety.
-kroimy rulon na paski.Nóż musi być plaski i bardzo ostry.Teraz wystarczy złapać wystający kawałek ciasto,aby wyprostować pappardele itp. Zanim ich użyjemy musimy je lekko podsuszyć tak jak na zdjęciu na dole.
Mam nadzieję ze spodobał się wam przepis.Jakby co jestem tu na okresie próbnym.PLIIS nie krytykujcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…