1 lutego 2015

Pierogi empanadas - typowo Argentyńskie danie- Argentyński przysmak

Pewnie wielu z was słyszało albo widziało pierogi empanadas. Jednak nie są to zwykłe pierogi jakie się je w Polsce. Pierogi empanadas wypiekane w piekarniku i podawane najczęściej z ostrym sosem chilli. Farsz pierogów musi być ostro - kwaśny lub ostro - słodki. W farszu muszą znaleźć się warzywa takie jak: fasola, kukurydza, papryka...
W rozwinięciu posta będziecie mogli zobaczyć przepis na pierogi empanadas.

SKŁADNIKI na ciasto

- 30 dag mąki
- 2 żółtka
- 4 łyżki ciepłego mleka
-1 dag drożdży
- szczypta cukru
- 20 dag masła

SKŁADNIKI NA FARSZ:

-25 dag mięsa mielonego
- 4 łyżki śmietany
- 1 jajko
-pęczek natki
-1 cebula
- 1 ząbek czosnku
-1 łyżka oleju
- 1 czerwona papryka
-2 żółtka
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli

PRZEPIS NA ZROBIENIE I PRZYGOTOWANIE:

Wykonanie ciasta:
Drożdże należy rozpuścić w mleku i dodać cukier, mąkę, masło i żółtko. Wszystkie składniki wyrobić na jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 -3 godzin.

Przygotowanie farsz :
Posiekaną cebulę zeszklić na oleju,dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Dołożyć mięso kukurydzę i fasolę i smażyć 10 minut. Zdjąć z ognia ,dodać jajko,jedno żółtko,śmietanę oraz posiekaną natkę. Ciasto rozwałkować na 4 placki o średnicy 15 cm. Na środku każdego położyć porcje farszu i złożyć na pół i zlepić brzegi (widelcem ) Posmarować pozostałym żółtkiem. Piec w piekarniku 20 minut w temp. 200C. Można upiec na oleju. 


Spróbujecie ? Piszcie śmiało co o tym myślicie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…