1 lutego 2015

[ Kuchnia włoska ] Zupa z cukini


Sama nazwa zupy pewnie wielu z was przeprawia o mdłości. Dużo z was nie przepada za cukinią, ale nie wiem dlaczego. Cukinia jest słodka i ma wiele walorów odżywczych. A przepis na zupę z cukini  znajdzie w rozwinięciu posta.


Składniki 


Podane proporcje wystarczają na 3-4 solidne porcje zupy.

zupa cukiniowa
  • ok. 750 ml bulionu/rosołu – im bardziej wyrazisty i esencjonalny, tym lepiej
  • 2 niezbyt duże cukinie
  • suszone oregano
  • czosnek – 1-2 ząbki wedle upodobań
  • sól i pieprz do smaku
  • dwie łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • odrobina oleju do podsmażenia cukinii





Przygotowanie 



Cukinię dokładnie myję i kroję w kostkę. Nie obieram jej ze skóry, dzięki czemu zupa zyska żywej, zielonej barwy.
W garnku o grubym dnie rozgrzewam odrobinę oleju i wrzucam do garnka cukinię wraz z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku.
Cukinię solę i pieprzę, a następnie podsmażam przez kilku minut, aż zacznie się rumienić na złoto.
Następnie zalewam zawartość garnka bulionem, dodaję łyżkę suszonego oregano, mieszam wszystko i przykrywam garnek.
Zupę gotuję 20 minut na niezbyt dużym ogniu.
Po 20 minutach zawartość garnka miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
Na koniec dodaję do garnka oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz sól i pieprz do smaku.
Zupę cukiniową podaję z grzankami czosnkowymi skropionymi oliwą z oliwek.


Spróbujecie przepisu 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…