6 czerwca 2014

Trochę Hiszpańskiego smaku nam nie zaszkodzi- Kurczak Hiszpański w pomarańczach

Jakoś godzinę temu szukałam czegoś w książce kulinarnej na kolację i natknęłam się na przepis kurczaka po hiszpańsku. Więc postanowiłam skorzystać z okazji i napisać wam przepis na to pyszne danie ( klimat hiszpański ).
W rozwinięciu posta będziecie mogli zobaczyć zdjęcia z książki kulinarnej i sam przepis:




SKŁADNIKI:
4 udka kurczaka
2 łyżki oliwy
2 cebule pokrojone w plasterki
2 strąki czerwonej papryki pokrojone w paski
2 zmiażdżone ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów bez skórki ( 40 dag)
łyżka pieprzu cayenne
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżka suszonych ziół ( bazylia i oregano )
pomarańcza pokrojona na ósemki
sól, pieprz
ewentualnie 5 dag pokrojonych oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso oprósz solą i pieprzem . Potem obsmaż na rozgrzanej oliwie w głębokiej patelni na lekko brązowy kolor ze wszystkich stron i odstaw na bok . Kiedy kurczak jest w piekarniku przygotuj sos. Na patelnię wrzuć cebulę , czosnek oraz paski papryki smaż mieszając ok. 5 minut. Dodaj pokrojone pomidory z puszki, ewentualnie oliwki, koncentrat pomidorowy, suszone zioła. Wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty. Kiedy warzywa ładnie się połączą i utworzą sos wyjmij z piekarnika podsmażone udka kurczaka, Dodaj na patelnię, włóż pomarańcze pokrojone na ósemki wraz ze skórką. Przykryj nakrywką patelnię i duś przez 10 minut.
Podawaj wszystko na talerz.
Do tego zrób ryż....
To danie jest doskonałe na kolację i rodzinne obiady...

Na dole znajdą się zdjęcia z książki kulinarnej gdzie znalazłam przepis na danie po hiszpańsku...






2 komentarze:

  1. Zapraszam na bloga! Trwa właśnie nabór!
    http://violetta2-fun.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super post.
    Jusia

    OdpowiedzUsuń

Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…