W Hiszpanii najbardziej znanym deserem jest flan. Najczęściej Hiszpanie podają flan pomarańczowo waniliowy. Tak i ja dzisiaj pokażę wam przepis na nowoczesny hiszpański flan. Za pewne Alba rico Navarro i Diego Dominguez znają dobrze ten deser.
W rozwinięciu posta będzie mieli szansę zobaczenia przepisu
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 20 dag mąki
-woda niegazowana
-10 dag masła
-1 jajko
KREM:
- 0.5 l mleka
-troszkę cynamonu
- rozkrojona laska wanilii
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru
SOS:
-sok z trzech pomarańczy
- 2 łyżki cukru
KARMEL:
- 10 dag cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę należy zagnieść z masłem, cukrem, jajkiem i 5 łyżeczkami wody. Rozwałkować i włożyć do tortownicy. Piec przez około 10 minut w temp. 180 stopni. Do przygotowania kremu należy zagotować mleko z cynamonem i wanilią. Potem przecedzić. Utrzeć na parze jajka, żółtka i cukier. Wlać mleko gorące , cały czas mieszając na parze. Krem rozsmarować na cieście i piec przez 30 minut w temp. 180 stopni. Wlać do lodówki. Z cukru o 0,5 szklanki wody ugotować gęsty karmel. Do soku z pomarańczy dodać cukier i ugotować sos, Połączyć wszystko i podawać ale pamiętając by odczekać 10 minut.
Smaczego!!!
Ten deser jest doskonały na rodzinne wieczory!!!
Na sam koniec po jednym zdjęciu alby i diego:
Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńJadłam, to nie moje smaki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta , zjadłabym, tylko jestem uczona na mleko od krowy .
OdpowiedzUsuńSuper post.
OdpowiedzUsuńJusia