14 czerwca 2014

Smaki Brazylii- Gulasz rybny w stylu Brazylijskim


Dzisiaj postanowiłam zrobić post o gulaszu rybnym. Jak wiecie w Polsce też jest on znany jednak w tym poście będzie on trochę inny po Brazylijsku. Mam nadzieję że się co do niego przekonacie i zrobicie go. Osobiście miałam przyjemność spróbowania go w jednych z restauracji w Nowym Jorku.
W rozwinięciu posta zobaczycie kilka zdjęć z tym daniem oraz sam przepis.

SKŁADNIKI:
1kg filetów lub dzwonek białej ryby (badejo/mintaj, pescada/morszczuk)
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
 4 łyżki oliwy
3 pomidory, pokrojone poprzecznie w plastry
1 czerwonej papryki, pokrojonej w krążki
1 żółtej papryki, pokrojonej w krążki
1 zielonej papryki pokrojona w krążki
1 duża cebula, pokrojona w krążki
250 ml bulionu rybnego
400 ml mleka kokosowego
3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
1 łyżka oleju 
dendê (opcjonalnie)
ostra świeża papryczka chili, pokrojona w cieniutkie paski

1/2 pęczka natki kolendry lub pietruszki

PRZEPIS NA GULASZ RYBNY:

Filety nacieramy grubą solą i posypujemy pieprzem. W  głębokiej patelni lub w ceramicznym naczyniu z pokrywką rozgrzewamy oliwę oliwek . Całe dno patelni wykładamy krążkami cebuli, a następnie kolorowymi paprykami. Smażymy przez 3-5 min. Na wierzchu układamy pomidory. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, przykrywamy przykrywką i dusimy ok. 3 min. Dodajemy czosnek i układamy na warzywach kawałki ryb. Skrapiamy olejem dendê. Ponownie przykrywamy i dusimy aż ryby będą ugotowane (można je przewrócić w czasie duszenia), sprawdzając widelcem. Posypujemy papryczką chili, świeżo zmielonym pieprzem i kolendrą lub pietruszką. 

Życzę smacznego!!

Mam nadzieję że się uda

To danie jest świetne na przystawkę.

KILKA ZDJĘĆ:





1 komentarz:

Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…