16 czerwca 2014

Zapiekanka z dyni- Troszeczkę Meksyku


Dzisiaj postanowiłam znaleźć przepis na jakąś zapiekankę i natknęłam się na zapiekankę z dyni po meksykańsku. Od razu postanowiłam napisać o tym na blogu. I jestem...  Pokażę wam trochę zdjęć i sam przepis. Sama osobiście muszę przyznać że tego nie jadłam ale mam nadzieję że będę miała okazję spróbować.
W rozwinięciu posta zobaczycie przepis na to przepyszne i ciekawe danie.

SKŁĄDNIKI:

300 g mięsa drobiowego 
1 duża cebula
1 czerwona papryka
 1 papryczka chilli
300 g dyni piżmowej 
2 ząbki czosnku
4 dojrzałe pomidory
1 łyżeczka mielonego kuminu
  1,5 łyżeczki mielonej kolendry
 0,5 łyżeczki pieprzu
 sól, 
 pieprz
 oliwa z oliwek ( Jeżeli nie macie jej w domu możecie dodać olej rzepakowy)
1 szklanka kaszki kukurydzianej
 2 ,5 szklanki wody
2 łyżki masła
1 duże jajko

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cebulę obrać pokroić w kostkę, Mięso i dynię pokroić w kostkę. Chilli umyć posiekać w paseczki (w zależności od ulubionego smaku pestki zostawić lub usunąć aby złagodzić smak). Czerwoną paprykę umyć i pokroić w paski. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki.
Na patelni rozgrzać olej. Jeśli korzystamy z surowego mięsa, lekko je posolić i podsmażyć do zrumienienia a następnie dodajemy cebulę i smażymy dalej. Jeśli używamy mięsa gotowanego to najpierw podsmażyć cebulę do zeszklenia, a potem dopiero dodać mięso. Całość smażyć, dorzucając paprykę, chilli, rozgnieciony czosnek i przyprawy (kumin, kolendrę, pieprz ). Po chwili dodać kostki dyni, chwilę smażyć ok. 2 minut  a następnie dołożyć  pomidory, cukier. Całość dusić przez ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
W międzyczasie należy ugotować kaszkę kukurydzianą, którą po ugotowaniu (jeszcze ciepłą) mieszamy z masłem. Białko jajka ubijamy na pianę. Do kaszki dodajemy żółtko, mieszamy, następnie delikatnie wrabiamy w masę ubite białko. Ciepłą cięgle kaszę rozsmarować na mięsie z warzywami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…