Dzisiaj postanowiłam dodać przepis na danie w stylu Brazylijskim. I mam! Właśnie znalazłam idealny przepis dla was. Jest to gulasz krewetkowy. Wiele z was na pewno miało okazję spróbować krewetek ale nie na pewno w połączeniu gulaszu. Na pewno Samuel Nascimento miał okazję spróbować gulaszy krewetkowego. A więc zapraszam do przeczytania przepisu- GULASZ KREWETKOWY.
SKŁADNIKI:
-60 dkg dużych krewetek, bez ogonów
-1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
-1,1/2 łyżeczki soli
-4 ząbki czosnku, zgniecione
-1/4 szklanki świeżego soku cytrynowego
-1 puszka (400 ml) pomidorów krojonych w kostkę
-3 łyżki stołowe czerwonego oleju palmowego
-1 średniej wielkości cebula, pokrojona
-1 zielona słodka papryka, pokrojona
-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
-1/4 szklanki grubo posiekanej kolendry
-1 szklanka mleczka kokosowego
-gotowany ryż
PRZYGOTOWANIE:
Umieść krewetki, czarny pieprz, ½ łyżeczki soli, czosnek i sok cytrynowy pod przykryciem i pozostaw w chłodnym miejscu na 20 minut. Miksuj pomidory, razem z ich sokiem, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Umieść olej w patelni i na średnim ogniu smaż cebulę i paprykę do miękkości. Dodaj cayenne, 1 łyżkę stołową kolendry i pozostałą łyżeczkę soli i smaż przez minutę, nieustannie mieszając. Dodaj pure pomidorowe i duś, aż mieszanina zgęstnieje, mieszając według potrzeby, przez mniej więcej 15 minut. Wmieszaj mleczko kokosowe i doprowadź do wrzenia, dodaj mieszaninę z krewetkami i gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia. Wmieszaj pozostałą kolendrę i przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem. Wystarcza na 6 porcji.
TO DANIE JEST DOSKONAŁE NA RODZINNY OBIAD NIEDZIELNY!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…