28 czerwca 2014

Hiszpańska Zapiekanka Ryżowa- Trochę Hiszpani

W tym poście będzie zawarty przepis na Zapiekankę Ryżową w stylu Hiszpańskim. Jest to popularne dość danie w Hiszpanii. Zapewne Alba Rico Navarro oraz Diego Dominquez próbowali już tego dania. Postanowiłam wam przedstawić to danie, ponieważ dzięki niemu poczujecie się jakbyście byli w Hiszpanii. Osobiście jadłam tą Zapiekankę Ryżową i wyszła przepyszna. 
W rozwinięciu posta zobaczycie przepis.
SKŁADNIKI:

-2 łyżki oleju
-1 szklanka ryżu (ok 200 g); w przepisie jest biały, ja użyłam brązowego
-średnia cebula; pokrojona w kostkę (ok 1/2 szklanki)
-mała zielona papryka; pokrojona w kostkę (ok 1/2 szklanki)
-450 g mrożonej kukurydzy; rozmrożonej
-puszka skondensowanej zupy pomidorowej (ja zawsze używam 2 puszki nieskondensowanej)
-ok 750 ml gorącej wody (jeśli używasz 2 puszek zupy dodaj mniej wody)
-1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
-1 łyżeczka chili w proszku
-1/2 łyżeczki soli
-225 g startego żółtego sera (cheddar)

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj ryż, cebulę i paprykę, smaż 6-8 minut mieszając, do czasu aż ryż zrobi się lekko brązowy, a cebula zmięknie. Wmieszaj kukurydzę i zdejmij z ognia.W misce wymieszaj zupę pomidorową, wodę przyprawy, kolendrę i połowę sera. Dodaj zawartość patelni po czym przełóż do żaroodpornego naczynia.Okryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz 20 minut; przemieszaj. Przykryj i piecz ok 30 minut lub dłużej do czasu aż ryż będzie miękki; przemieszaj. Posyp resztą sera i piecz odkryte przez 2-3 minuty lub do czasu aż ser się rozpuści.



To danie jest idealne na rodzinny obiad lub kolację.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…