9 maja 2014

Creme Brulee- Danie typowo Argentyńskie

Creme Brulee jest to danie typowo Argentyńskie jednak nie każdy o tym wie. Chciałam i wreszcie znalazłam coś związanego z Martiną Stoessel i aktorami z Violetty. Aktorzy wiele razy na bankietach i przyjęciach jedli taki krem a ja chciałabym wam przedstawić przepis na ten wspaniały deser. Mam nadzieję że się wam spodoba ale muszę wam przyznać że nie jadłam go a przepis jest od mojej mamy.
Gdy rozwiniecie post będziecie mogli zobaczyć przepis oraz zdjęcia z wykonaniem.
Crème brûlée\

SKŁADNIKI:
-400 ml słodkiej śmietany 30%
-100 ml mleka pełnego
- 1 laska wanilii, może być w proszku jeżeli nie macie w pobliżu innej
- 4 żółtka
- 50 g cukru
-cukier brązowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozgrzewamy piekarnik na 150 stopni i włożyć kubeczki do kremu do żaroodpornego naczynia. Żółtka i cukier wymieszać w misce . Wanilie wsyp do miski lub jak masz laskę wanilii to zetrzyj ją. Następnie dodać śmietanę i mleko. Wszystko na małym ogniu podgrzać. Podgrzane składniki wlać do żółtka z cukrem. Wymieszać aż się rozpuści cukier. Masę rozlać powoli do foremek. Zagotować potem wodę w czajniku. Wlać wodę zagotowaną do żaroodpornego naczynia do połowy zawartości kremu. Piec około 40 minut. Foremki wyciągamy w wody i zostawiamy do ostygnięcia. Po około 10 minut wstawić do lodówki na 5 godzin. Następnie każdą porcję posypać cukrem brązowym dosłownie dużą łyżką. Cukier skarmelizować przy pomocy palnika. Zjeść potem od razu po zrobieniu.

ZDJĘCIA Z INSTRUKCJĄ:
2

3
4\
5

DZIĘKUJĘ BARDZO I MYŚLĘ ŻE WAM SIĘ UDA. JA OSOBIŚCIE TEŻ ZROBIĘ TEN KREM.

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Wiele przepisów, a tak mało czasu xd Tortille robię we wtorek, a to spróbuję w weekend za tydzień :-) Ale tą wodę gdzie wlać, bo nie za bardzo rozumiem? Do tych naczyń gdzie krem? W piekarniku to się na blachę żaroodporną kładzie, tak?Jakie foremki muszą być do tego kremu? Skomplikowane, ale na pewno spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…