Creme Brulee jest to danie typowo Argentyńskie jednak nie każdy o tym wie. Chciałam i wreszcie znalazłam coś związanego z Martiną Stoessel i aktorami z Violetty. Aktorzy wiele razy na bankietach i przyjęciach jedli taki krem a ja chciałabym wam przedstawić przepis na ten wspaniały deser. Mam nadzieję że się wam spodoba ale muszę wam przyznać że nie jadłam go a przepis jest od mojej mamy.
Gdy rozwiniecie post będziecie mogli zobaczyć przepis oraz zdjęcia z wykonaniem.
\
SKŁADNIKI:
-400 ml słodkiej śmietany 30%
-100 ml mleka pełnego
- 1 laska wanilii, może być w proszku jeżeli nie macie w pobliżu innej
- 4 żółtka
- 50 g cukru
-cukier brązowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozgrzewamy piekarnik na 150 stopni i włożyć kubeczki do kremu do żaroodpornego naczynia. Żółtka i cukier wymieszać w misce . Wanilie wsyp do miski lub jak masz laskę wanilii to zetrzyj ją. Następnie dodać śmietanę i mleko. Wszystko na małym ogniu podgrzać. Podgrzane składniki wlać do żółtka z cukrem. Wymieszać aż się rozpuści cukier. Masę rozlać powoli do foremek. Zagotować potem wodę w czajniku. Wlać wodę zagotowaną do żaroodpornego naczynia do połowy zawartości kremu. Piec około 40 minut. Foremki wyciągamy w wody i zostawiamy do ostygnięcia. Po około 10 minut wstawić do lodówki na 5 godzin. Następnie każdą porcję posypać cukrem brązowym dosłownie dużą łyżką. Cukier skarmelizować przy pomocy palnika. Zjeść potem od razu po zrobieniu.
ZDJĘCIA Z INSTRUKCJĄ:
\
DZIĘKUJĘ BARDZO I MYŚLĘ ŻE WAM SIĘ UDA. JA OSOBIŚCIE TEŻ ZROBIĘ TEN KREM.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPycha! Wiele przepisów, a tak mało czasu xd Tortille robię we wtorek, a to spróbuję w weekend za tydzień :-) Ale tą wodę gdzie wlać, bo nie za bardzo rozumiem? Do tych naczyń gdzie krem? W piekarniku to się na blachę żaroodporną kładzie, tak?Jakie foremki muszą być do tego kremu? Skomplikowane, ale na pewno spróbuję :-)
OdpowiedzUsuń