Jutro są walentynki, to dzień zakochanych. Dla jednych to okazja do poznania bliżej swojego partnera a dla drugich nie jest to przyjemny czas. Ale spokojnie. Dzisiaj w poście postanowiłam umieść dwa przepisy na babeczki i ciasto. Zapraszam do czytania.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao
- ¾ szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki czekoladowych groszków ( oczywiście nie trzeba )
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- foremki do babeczek
PRZYGOTOWANIE
Ustaw piekarnik na ok. 205°C. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych guziczków wsyp do dużej miski. Wszystkie płynne składniki wymieszaj w osobnej misce ( najlepiej takiej wielkości jak poprzednia ). Połącz mokre i suche składniki razem, pamiętając, aby nie mieszać ciasta zbyt dokładnie. Łyżką do lodów wypełnij masą foremki. Piecz ok. 25 minut.
SKŁADNIKI
- 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao
- 200 g masła
- 5 dużych jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę i masło rozpuścić rondelku z grubym dnem (na małym ogniu), od czasu do czasu mieszając. Dodać ½ cukru, wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, ubijać do czasu uzyskania lśniącej i bardzo sztywnej piany. Wmiksować żółtka.
Do puszystej masy wmieszać delikatnie lekko ciepłą masę czekoladową.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz zabezpieczyć dokładnie kilkoma warstwami folii aluminiowej, tak by woda nie dostała się do środka. Ciasto przelać do formy. Umieścić ją w większej brytfannie, blasze do pieczenia (ja wykorzystałam tę od kompletu z piekarnika). Następnie wlać do brytfanny wrzącą wodę, do wysokości ¾ wysokości formy z ciastem.
Piec w temperaturze 180°C około30-40 minut. Ciasto po dotknięciu widelcem bądź patyczkiem wierzchu powinno być sprężyste i zauważalnie ścięte.
Wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze przez kwadrans w piekarniku, w formie bez odpinanego dna, można zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić razem w kąpieli wodnej, wymieszać. Polać ciasto. Szczególnie dobrze smakuje z malinami lub musem z tych owoców.
Skorzystacie z przepisu ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…