13 lutego 2015

[ Gotowanie z Luki ] Przepis na walentynki


Jutro są walentynki, to dzień zakochanych. Dla jednych to okazja do poznania bliżej swojego partnera a dla drugich nie jest to przyjemny czas. Ale spokojnie. Dzisiaj w poście postanowiłam umieść dwa przepisy na babeczki i ciasto. Zapraszam do czytania. 


SKŁADNIKI


  • 1  szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki czekoladowych groszków ( oczywiście nie trzeba ) 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki oleju 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • foremki do babeczek

PRZYGOTOWANIE

Ustaw piekarnik na ok. 205°C. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych guziczków wsyp do dużej miski. Wszystkie płynne składniki wymieszaj w osobnej misce ( najlepiej takiej wielkości jak poprzednia ). Połącz mokre i suche składniki razem, pamiętając, aby nie mieszać ciasta zbyt dokładnie. Łyżką do lodów wypełnij masą foremki. Piecz ok. 25 minut. 


SKŁADNIKI

  • 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 200 g masła
  • 5 dużych jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE 

Czekoladę i masło rozpuścić rondelku z grubym dnem (na małym ogniu), od czasu do czasu mieszając. Dodać ½ cukru, wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, ubijać do czasu uzyskania lśniącej i bardzo sztywnej piany. Wmiksować żółtka.
Do puszystej masy wmieszać delikatnie lekko ciepłą masę czekoladową.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz zabezpieczyć dokładnie kilkoma warstwami folii aluminiowej, tak by woda nie dostała się do środka. Ciasto przelać do formy. Umieścić ją w większej brytfannie, blasze do pieczenia (ja wykorzystałam tę od kompletu z piekarnika). Następnie wlać do brytfanny wrzącą wodę, do wysokości ¾ wysokości formy z ciastem.
Piec w temperaturze 180°C około30-40 minut. Ciasto po dotknięciu widelcem bądź patyczkiem wierzchu powinno być sprężyste i zauważalnie ścięte.
Wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze przez kwadrans w piekarniku, w formie bez odpinanego dna, można zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić razem w kąpieli wodnej, wymieszać. Polać ciasto. Szczególnie dobrze smakuje z malinami lub musem z tych owoców.


Skorzystacie z przepisu ? 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…