1 stycznia 2015

[ Kuchnia włoska ] Doskonałe Tiramisu n każdą okazję


Dziś jest Nowy Rok czyli 2015. To czas wielkich zmian dla wielu z nas. A o to co dzisiaj przygotowałam dla was. To pyszne tiramisu, specjał kuchni włoskiej. Zapraszam więc wszystkich czytelników do przeczytania posta.
Składniki  


30 dag podłużnych biszkoptów
50 dag mascarpone
4 jajka
4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru amaretto
2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie

Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić.

Do żółtek wsypać 2 łyżki cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut).

Dodać mascarpone i wymieszać łyżką. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę.
Stopniowo wsypywać pozostały cukier, cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.

Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę, powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.

Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Podawać schłodzony.



Mam ogromną nadzieję, że przepis się spodobał i spróbujecie zrobić tiramisu o ile już go nie robiliście. Deser ten podbił cały świat a najlepsi kucharze chwalą go i sami je przyrządzają. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…