Quesadillas jest znana na prawie całym świecie. U nas nie każdy ją próbował. Mówiąc szczerze ja mieszkając w Polsce, tu nie spróbowałam dobrej Quesadilli. Ale będąc u cioci w Ameryce jadłam i mówię wam. Spróbujcie i zróbcie. Tego smaku nie da się opisać.
Myślę, że Xabiani Ponce De Leon, Jorge Blanco i Macarena Miguel mieli możliwość wielokrotnie spróbować dania.
Rozwiń post i zobacz przepis.
SKŁADNIKI:
-opakowanie gotowych placków tortilla (wraps)
-tarty żółty ser
-dowolne mięsko (ja użyłam polędwicy sopockiej i salami)
-dowolne warzywa (ja użyłam brokułów, pora i pomidora bez gniazd nasiennych)
-oregano i bazylia do posypania
-dowolne mięsko (ja użyłam polędwicy sopockiej i salami)
-dowolne warzywa (ja użyłam brokułów, pora i pomidora bez gniazd nasiennych)
-oregano i bazylia do posypania
Pasta guacamole:
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli chcemy przygotować guacamole zacznijmy przygotowania od niego, jeśli nie – do maczania można użyć innych sosów, keczupu z majonezem lub podać quesadillas samodzielnie. Awokado należy przekroić na pół, omijając pestkę (nie wyrzucamy jej) i wydrążyć łyżeczką. Rozdrabniamy je widelcem tak, aby powstała pasta z wyczuwalnymi kawałkami owocu (ja często pomagam sobie blenderem, aby było szybciej – nigdy jednak nie rozdrabniam na papkę). Kroimy pomidora w kostkę, pozbywając się uprzednio gniazd nasiennych. Dymkę kroimy drobno wraz ze szczypiorem, następnie kroimy listki kolendry. Dodajemy wszystko do awokado. Wyciskamy do tego czosnek, dodajemy roztłuczone w moździerzu ziarna kolendry, sok z limonki, drobno posiekane chili (lub chili w płatkach) i dokładnie mieszamy. Delikatnie solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe guacamole odstawiamy na trochę do lodówki aby składniki przegryzły się. Na wierzchu połóżmy pestkę – awokado nie ściemnieje.
Rozgrzewamy dużą patelnię (świetnie sprawdza się grillowa) lub opiekacz. Na połowie placka tortilla układamy ulubione składniki, które posypujemy tartym serem i ulubionymi ziołami. Ja użyłam gotowych placków o smakach ziołowym i pomidorowym – na ziołowych ułożyłam: ser, brokuły, por i polędwicę – posypane bazylią; a na pomidorowych – ser, salami, pomidor bez nasion – posypane oregano z chili. Składniki mogą być zupełnie dowolne. Tortillę składamy na pół i kładziemy na suchą, gorącą patelnię lub do opiekacza (jeśli używamy patelni połóżmy na wierzch coś, co przyciśnie placek – np. ciężki talerzyk). Opiekamy w ten sposób placki z dwóch stron, aż ser się roztopi, a tortilla będzie chrupiąca – po ok. minucie. Gotową przekrajamy na trójkąty. Quesadillas jemy gorące lub zimne, maczane w guacamole.
Spróbujesz? Napisz jak ci wyszło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…