26 lipca 2014

Kosze krewetek - Przepisy Angie

Kosze krewetek są bardzo pyszne i zdrowe. Krewetki są pożądane i znane na całym świecie, ale trudno przecież znaleźć świeże krewetki na Polskich rynkach. Nie przejmujcie się tym. W dobrych sklepach możecie liczyć na świeże krewetki. Polecam sklep - Alma.
Rozwiń post i zobacz co w nim znajdziesz.





                                        SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/2 małej cebuli
  • Kminek
  • 2 dojrzałe pomidorki
  • 1 limonka (lub cytryna)
  • Sól i pieprz
  • 1 rolka świeżego ciasta francuskiego
  • Krewetki
                  PRZYGOTOWANIE:
Na początek włączamy piekarnik na 180 stopni. Rozwałkuj ciasto francuskie i nałóż na foremki. Zrób dziureczki widelcem. Włóż do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie przygotujemy nadzienie: guacamole. Kroimy awokado na pół. Usuwamy miąższ.   Kroimy awokado na kostki. Rozdrabniamy widelcem, by powstał krem. Myjemy cebulę i papryczki chilli. Drobno siekamy i dodajemy do kremu. Jeśli nie lubisz zbyt ostrego jedzenia możesz nie dodawać chilli. Po papryczce umyj ręce. 

krewetki gotowy do sparzyćSkładniki na guacamole


Pokrój obrane pomidory. Podpowiedź obrania pomidorów znajdziesz w w jednym z poprzednich przepisów. Wymieszaj delikatnie z kremem. Do naszego kremu zcieramy trochę skórki z limonki lub cytryny. Wyciskamy sok, dodajemy troszeczkę soli, pieprzu, kminku i oliwy z oliwek. Teraz wymieszajmy to. Włóż krem na ciasto francuskie do foremki. Na krem dodaj obrane krewetki. Krewetki możesz kupić gotowe.
W obieraniu należy poprosić dorosłego.
Kosze z krewetek i guacamole gotoweKosze w piecu

Na początek należy uciąć głowę. Można również wyrwać ją ruchem obrotowym, ale wówczas istnieje możliwość, że zawartość tejże głowy wyleje się brudząc palce i resztę krewetki.
Następnie łapiemy kawałek pancerza w miejscu, gdzie znajdują się łapki i zaczynamy go zdejmować.Jeśli nie lubicie zostawiać ogonków wystarczy mocno ścisnąć ostatni kawałek pancerza. Teraz należy przejść do rzeczy najważniejszej, czyli usunięcia jelita. Zjedzenie krewetki z ,,zawartością" nie należy do najprzyjemniejszych smakowych doznań dlatego należy to zrobić. Nacinamy ,,plecy" krewetki na całej długości i palcami wyjmujemy długą, czarną żyłkę.

Skusicie się i zrobicie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…