3 czerwca 2014

TORCIK MEKSYKAŃSKI- MEKSYKAŃSKI KLIMAT

W związku z tym że w Violettcie są 2 członki obsady z Meksyku plus nowa aktorka występująca w 3 sezonie. Postanowiłam znaleźć dobre danie które na pewno wam się spodoba i w wielu z was wzbudzi sympatię. Mam nadzieję że przepis się przyda i skorzystacie z niego.
Zapraszam!


SKŁADNIKI:
-6 tortilli
-300 g sera żółtego
-papryka czerwona
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- 150 groszku
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
-2 ząbki czosnku
-500 g mięsa mielonego
-5 łyżek koncentratu pomidorowego
-chilli
- Vegeta
-papryka słodka
- papryka ostra

PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić na drobną kostkę. Paprykę myjemy usuwamy pestki oraz kroimy w kostkę. Dodajemy groszek. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Gdy mięso będzie dobre dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy Vegetą. W tym samym czasie podsmażamy cebulę potem dodajemy czosnek oczywiście wcześniej posiekany. Kolejno dodajemy paprykę i smażymy na patelni przez 5 minut. paprykę wraz z mięsem przekładamy i dodajemy groszek. Smażymy około 10 minut. Potem dodajemy kukurydze i czerwoną fasolę. Zdejmujemy z ognia. Całość doprawić należy przyprawami potrzebnymi do smaku. Ser ścieramy na tarce. Tortownicę smarujemy masłem a na spód wkładamy 2 tortille. Następnie nakładamy trochę farszu i posypujemy startym serem. Postępujemy tak z kolejnymi płatami tortilli. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu torciku ważne by postał przez około 15 minut.


3 komentarze:

  1. Super post.Wygląda apetycznie.
    Jusia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na pyszne danie. Tylko mam pytanie... czy można to zrobić bez chilli i ewentualnie papryki ostrej ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie że można papryka jest tylko do smaku :) wedle gustu

    OdpowiedzUsuń

Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…