W tym poście chciałabym podzielić się z wami przepisem na Włoskie gniazdka ze szpinakiem. Sama osobiście wiele razy miałam możliwość i okazję spróbować tego przysmaku. To danie jest dobre na każdą porę dnia np. na obiad lub kolację.
W rozwinięciu posta będziecie mogli zobaczyć przepis:
SKŁADNIKI
4 gniazdka makaronu nitki
20 dag mrożonego szpinaku ( najlepiej mrożonego!)
10 dag chudego boczku wędzonego
1 ząbek czosnku
3 łyżki śmietany
1 łyżka masła
sól ( najlepiej by była to sól morska) Na dole znajdziecie zdjęcie z produktem
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron należy wrzucić do garnka z wodą i odrobiną soli i ugotować na półmiękko. Ugotowany makaron wyjmij łyżką cedzakową. Spłucz zimną wodą o odsącz potem z niej. Szpinak wrzuć na patelnię, przykryj, podgrzewaj aż się rozmrozi. Potem gdy szpinak się odmrozi dodaj boczek pokrojony w kostkę i wymieszaj a następnie przesmaż. Następnie podaj czosnek i podduś. Szpinak zapraw śmietaną do smaku dodaj sól i pieprz. Na kolejnej patelni roztop masło , połóż gniazdka makaronu i lekko zrumień w jedną stronę. Potem obróć na drugą stronę. W środek każdego gniazda włóż szpinak. Całość trochę podgrzej. I GOTOWE!!!
SMACZNEGO ŻYCZĘ
LUKI MARVASKOQA
SÓL MORSKA
Uielbiam twoje przepisy! Zrobiłam Fioletowy raj i pragnę zrobić Hiszpańską zapiekankę i to danie powyżej. Pewnie pyszne..... :)
OdpowiedzUsuń