Dzisiaj postanowiłam przygotować dla was przepis na feijoadę. Jak dobrze pamiętacie w jednym z odcinków Violetty 1 sezonu Francesca rozmawiała z Brodwayem o tym jakie najlepsze danie umie ona ugotować w stylu Brazylijskim. Powiedziała że jej specjalnością jest feijoada. Więc poszukałam dobrego i sprawdzonego przepisu na feijoadę lecz trochę zmieniłam składniki by smak miał ciekawszy pryzmat i aromat.
A więc zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 400 g czarnej fasoli,
-2 kiełbasy ( tu bez różnicy jaka, obyście ją lubili)
- 400 g wołowiny( wiem że nie zawsze można kupić ją tanio ale poszukajcie a na pewno znajdziecie, polecam sklep Alma to sprawdzone źródło kupowania)
- 250 g szynki wieprzowej
- suszona wołowina ( do smaku jeśli nie chcesz nie musisz jej dodawać)
-papryka
- cebula
- czosnek
- pomarańcza ( sok wyciśnięty)
- bułka tarta
- kapusta
- ryż
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zagrzewamy garnek i wrzucamy w niego fasolkę moczoną przez całą noc i dzień. Gotujemy do tego czasu aż zmięknie. Dorzućcie do smaku jednego pomidora. Przygotujcie w miedzy czasie mięsną bazę. Rozgrzać należy patelnię i dodać oliwę z oliwek. Wrzucamy na patelnię pokrojony czosnek oraz cebule i mieszamy by się nie spaliło. Po 1 min dodajemy pokrojoną kiełbasę która puści swój aromat. Po 2 minutach możemy dodać pokrojoną wołowinę a potem szynkę. Gdy nasza fasolka będzie już miękka odlewamy wodę, po odlaniu należy zostawić trochę wody w garnku. Do innej miski odkładamy chochlę fasoli, dodajemy wołowinę, szynkę, kiełbasę oraz do smaku około 4 liści laurowych po 1 minucie zostawiamy do ostygnięcia około 20 minut.
Życzę smacznego!!!
Świetny przepis wiem że spróbuję, nie za bardzo to apetycznie wygląda ale przełamię się i zjem oraz sama zrobię
OdpowiedzUsuńDziękuję że jesteś na tym blogu
Super post.Może kiedyś zrobie
OdpowiedzUsuń:D:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(
OdpowiedzUsuń