27 października 2014

Cordon Blue - Hiszpańskie danie


Większość z was jest w takich sytuacjach kiedy mama pyta was co chcielibyście zjeść na obiad, nie możecie się jednak zdecydować. Ja dzisiaj przedstawię wam przykładowe danie obiadowe w stylu hiszpańskim. Przepis został zaczerpnięty z oficjalnej strony Lidla. Zapraszam do czytania.

Jestem bardzo ciekawa czy na co dzień aktorzy grający w serialu Violetta spotykają się z tym daniem hiszpańskim m.in : Pablo Espinosa, Diego Dominquez i Alba Rico Navarro. 

Cordon bleu


  • 4 piersi kurczaka, umyte i osuszone
  • 180 g sera manchego, pokrojonego w plastry o grubości 0,5 cm
  • 16 plastrów salami chorizo
  • 50 g masła
  • 125 g płatków kukurydzianych
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz

SOS


  • niewielka ilość oliwy z oliwek extra virgin
  • 200 g pieczarek, umytych i pokrojonych w półtalarki
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 120 ml śmietany 30%
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
SAŁATA
  • 2 bulwy kopru włoskiego, umyte i posiekane
  • 1 pomarańcza (tylko wykrojone segmenty miąższu)
  • sok z 1/2 limonki, sparzonej i umytej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 pęczka kolendry, umytej, posiekanej
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz


Przygotuj

  • Przygotuj folię spożywczą, tłuczek, pędzelek, mikser i naczynie żaroodporne.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra/dół).

Cordon Bleu

Umyte i osuszone piersi kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka między płatami folii spożywczej. Ser manchego obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.
Rozbite piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie na każdą pierś kładziemy po 2 plasterki sera manchego, po 3-4 plasterki salami chorizo i za pomocą folii spożywczej rolujemy (muszą powstać nam roladki).
Na patelni rozpuszczamy masło. Płatki kukurydziane rozdrabniamy za pomocą miksera (kawałki płatków powinny być jeszcze widoczne).
Roladki doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem, następnie przekładamy do naczynia z pokruszonymi płatkami i za pomocą pędzelka smarujemy je rozpuszczonym masłem, jednocześnie obtaczając je w płatkach.
Cordon bleu układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra/dół) na 25-30 minut.

SOS

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dodajemy 2 ząbki czosnku, posiekane, chwilkę smażymy, zalewamy białym winem i śmietaną. Dodajemy curry, mieszamy.
Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Sałatka

Koper włoski siekamy, gotujemy chwilę we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i hartujemy w misce z lodem.
Winegret: sok z 1/2 limonki, 1 łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy za pomocą trzepaczki. Koper włoski maczamy w winegrecie, przekładamy do miski. Dodajemy segmenty pomarańczy i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Cordon bleu wyciągamy z piekarnika. Na talerz wykładamy sos oraz pokrojone mięso. Dekorujemy kolendrą. Sałatkę wkładamy do małych miseczek.

SMACZNEGO !!!

Mam nadzieję, że będziecie chętni co do przepisu na to hiszpańskie danie. Liczę na pozytywne komentarze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…