4 lipca 2014

◂ Danie Hiszpańskie ▸ Chorizo w czerwonym winie

Z racji tego, że dwóch członków ekipy pochodzi z Hiszpanii, postanowiłam przygotować dla was przepis w stylu Hiszpańskim. Wczoraj kupiłam gazetę Hebe i zobaczyłam w niej ciekawy przepis na Chorizo w czerwonym winie. Jednak na tym blogu należy dodawać posty związane z Violett-owymi przepisami. I właśnie okazało się, że jest to danie Hiszpańskie.
W rozwinięciu posta zobaczycie przepis.







SKŁADNIKI:

  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 1 łyżka oliwy
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina ( Poproście o to rodziców)
  • cebula
  • łyżka płynnego miodu
  • bagietka
  • natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:

Kiełbasę pokroić na średniej grubości plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Dodać kiełbasę i lekko podsmażyć. Zalać winem i gotować, aż sos znacznie się zredukuje. Pod koniec gotowania dodać miód. Gotować do momentu, gdy powstanie gęsty sos, który oblepi chorizo.

UWAGI ZWIĄZANE Z DANIEM:

Podawać na gorąco, najlepiej z bagietką, którą można zbierać sos. Ewentualnie posypać natką pietruszki. W zależności od upodobań oprócz cebuli można dodać czosnek, marchew w plasterkach bądź paprykę pokrojoną w słupki. Można również zrezygnować z miodu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…