W rozwinięciu posta będziecie mogli zobaczyć przepis:
-200 g miękkiego masła
-150 g cukru
-1 cukier waniliowy
-3 żółtka
-200 g mąki
-300 g maizeny
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-otarta skórka z 1 cytryny
-ok. 3 łyżki rumu lub karmelu w zależności od gustu ( możecie dodać także toffi)
-150 g cukru
-1 cukier waniliowy
-3 żółtka
-200 g mąki
-300 g maizeny
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-otarta skórka z 1 cytryny
-ok. 3 łyżki rumu lub karmelu w zależności od gustu ( możecie dodać także toffi)
-wiórki kokosowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym żółtku ale dalej ucierając. Gdy masa jest już jednolita, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz skórkę cytrynową i karmel bądź rum. Szybko wyrobić ciasto (dodając ewentualnie więcej rumu jeśli ciasto jest zbyt suche). Uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 15 min. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0.4 cm i wykrawać okrągłe ciasteczka o średnicy 3-4 cm. Schłodzić je 10-15 minut i piec w nagrzanym do 180° C piekarniku ok. 15 minut (ciasteczka mają się tylko lekko zarumienić, nie zbrązowieć). Wystudzić je na kratce i sklejać je masą kajmakową (ok. 3/4 łyżeczki). Dobrze ‘docisnąć’ ciasteczka, a następnie wsadzić je w wiórkach kokosowych.
Po skończeniu ciasteczek włożyć do lodówki na 3 godziny. Potem możesz zjeść.
Smacznego!
Super post.
OdpowiedzUsuńJusia