Już dość downa Martina Stoessel na swoim twiterze zamieściła zdjęcie jak je sushi i napisała że jest to jej jedne z ulubionych dań. Postanowiłam przedstawić wam przepis oraz składniki do tego smakołyku. Danie to jest typowo japońska potrawą którą oni jedzą na co dzień.
W rozwinięciu postu możecie zobaczyć przepis i zdjęcia.
SKŁADNIKI
-ryż krótko ziarnisty aby się kleił ponieważ bez kleistego ryżu sushi wam się rozwali( Taki ryż możecie dostać w Almie lub Lidlu)
- ocet ryżowy
-sól i cukier
-mata bambusowa aby zrolować sushi
- ostry nóż bez ząbków pamiętajcie że to ważne by nie było ząbków
- prasowane algi zwane jako "nori"
-wasabi ostry chrzan
- imbir marynowany
-sos sojowy ( polecam yamasalub kokkoman)
-pałeczki specjalne do sushi albo możecie zjeść palcami
PRAWIDŁOWE PRZYGOTOWANIE RYŻU
Ryż płuczemy pod wodą pamiętając o ciągłym mieszaniu, po wypłukaniu ryż zostawić w wodzie na około 30 minut. Nalewamy wodę do garnka i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Ryż po ugorowaniu należy zostawić na około 10 minut do odsiąkniecia aby ich konsystencja była kleista i lepka. Po 15 minutach wyłożyć na drewnianą miskę lub matę.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Na pół ryżu potrzebujemy 7 łyżek cukru i około 3 łyżeczek cukru oraz szczyptę soli niecałą łyżeczkę. Wszystko mieszamy na małym rondelku oraz podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia sosu. Po ugotowaniu sosu dodajemy go do ryżu i delikatnie mieszamy. Bardzo ważne by ostudzić ryż.
PRZYGOTOWANIE RYBY
Ryba to gwóźdź całego dania. Bez niego nie ma sushi. Ważna jest precyzja i skupienie.
Należy kupić świeże ryby. Już jeżeli się zdecydujecie kupić nie świeżą rybę to radzę mrożoną. Nie należy na surowo jeść ryb słodkowodnych.
Pamiętajcie że węgorza nie jemy na surowo bo ma krew dla nas trującą.
Po skończeniu wszystkich czynność połóżcie na matę bambusową wszystkie składniki a na początku algi. Potem wszystko trzeć. na zdjęciach poniżej będziecie mogli zobaczyć jak można zrobić sushi.
Przepraszam bardzo za dość nie wyraźne zdjęcia ale nie mogłam znaleźć innych.
Mam nadzieję że wam się spodoba. Liczę na pozytywne komentarze.
Bardzo dobry przepis mam nadzieje ze zostaniesz na dluzej lub na stale
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis mam nadzieje ze zostaniesz na dluzej lub na stale
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny, ale nie lubię surowych ryb :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńSushi nie musi się kojarzyć tylko z surową rybą. ;) Można je również zrobić z krewetkami, wędzoną rybą albo paluszkami krabowymi. ;) Osobiście polecam malutkie krewetki. ;)
UsuńJa jadłam z surową rybą jak dla mnie najlepsza . świetny post
OdpowiedzUsuń