11 listopada 2014

Violettowy deser - serduszka owocowe


Dzisiaj przygotowałam dla was przepis na przepyszny i pięknie wyglądający deser. Głównym składnikiem jest truskawka. Myślę, że to danie idealnie pasuje do serialu Violetta i fioletowej obsady. Zapraszam do czytania.
Składniki
  • 250g truskawek, 
  • 1 galaretka truskawkowa, 
  • 250g serka waniliowego, 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 4 łyżki żelatyny, 
  • tabliczka czekolady; 
  • do dekoracji: bita śmietana, posypka, biszkopty, polewa, owoce 

Sposób przygotowania
 
Truskawki zmiksować, połączyć z galaretką przygotowaną z jedną szklanką wody. Do dwóch naczyń wsypać po dwie łyżki żelatyny, zalać kilkoma łyżkami wody, poczekać aż napęcznieje, rozpuścić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu z 2-3 łyżkami wody. Do pierwszej, wystudzonej porcji żelatyny dodać serek waniliowy, dokładnie połączyć, do drugiej natomiast roztopioną czekoladę. Po wystygnięciu żelatyny z czekoladą dodać jogurt naturalny, wymieszać. Do naczynia (może być forma keksówka lub zwykłe plastikowe pudełko do przechowywania potraw) wlewamy pierwszą warstwę grubości ok. 1 cm. Proponuję wstawić na ok 10-15 minut do zamrażalnika, sprawdzić, czy dobrze zastygło i delikatnie nałożyć kolejną warstwę. Postępować tak aż do wyczerpania składników. Po wylaniu wszystkich warstw należy odczekać jeszcze ok 20 min. a następnie wyjąć deser z formy (wkładając na chwilę do ciepłej wody). Gotowy deser układamy na desce do krojenia i za pomocą zwykłych foremek do ciasteczek wykrawamy kształty – w zależności od upodobań czy okazji mogą to być kwiaty, serca.... Deser wygląda również efektownie po pokrojeniu w kostkę. Porcje dekorujemy bitą śmietaną, biszkoptami, posypką.


SMACZNEGO! MAM NADZIEJĘ, ŻE SKUSICIE SIĘ NA TO :) 

1 komentarz:

Nasza redakcja liczy, że podobał wam się post zamieszczony powyżej. Pamiętajcie, w komentarzach możecie przesyłać nam opinie, pytania do naszej redakcji i nowe sugestie na kolejny post. To wszystko robimy dla was, dla kochanych Vilovers…