Dzisiaj przygotowałam dla was przepis na przepyszny i pięknie wyglądający deser. Głównym składnikiem jest truskawka. Myślę, że to danie idealnie pasuje do serialu Violetta i fioletowej obsady. Zapraszam do czytania.
Składniki
- 250g truskawek,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 250g serka waniliowego,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki żelatyny,
- tabliczka czekolady;
- do dekoracji: bita śmietana, posypka, biszkopty, polewa, owoce
Sposób przygotowania
Truskawki zmiksować, połączyć z galaretką przygotowaną z jedną szklanką wody. Do dwóch naczyń wsypać po dwie łyżki żelatyny, zalać kilkoma łyżkami wody, poczekać aż napęcznieje, rozpuścić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu z 2-3 łyżkami wody. Do pierwszej, wystudzonej porcji żelatyny dodać serek waniliowy, dokładnie połączyć, do drugiej natomiast roztopioną czekoladę. Po wystygnięciu żelatyny z czekoladą dodać jogurt naturalny, wymieszać. Do naczynia (może być forma keksówka lub zwykłe plastikowe pudełko do przechowywania potraw) wlewamy pierwszą warstwę grubości ok. 1 cm. Proponuję wstawić na ok 10-15 minut do zamrażalnika, sprawdzić, czy dobrze zastygło i delikatnie nałożyć kolejną warstwę. Postępować tak aż do wyczerpania składników. Po wylaniu wszystkich warstw należy odczekać jeszcze ok 20 min. a następnie wyjąć deser z formy (wkładając na chwilę do ciepłej wody). Gotowy deser układamy na desce do krojenia i za pomocą zwykłych foremek do ciasteczek wykrawamy kształty – w zależności od upodobań czy okazji mogą to być kwiaty, serca.... Deser wygląda również efektownie po pokrojeniu w kostkę. Porcje dekorujemy bitą śmietaną, biszkoptami, posypką.
SMACZNEGO! MAM NADZIEJĘ, ŻE SKUSICIE SIĘ NA TO :)
Łoo jakie fajne ^^
OdpowiedzUsuń