Sos Guacamole jest bardzo dobrze znanym sosem w Argentynie ale nie tylko. Również Polacy często sięgają po ten sos. Jest on specjalnym sosem do chipsów jak i nacho-sów. Jego smak jest intensywny i bardzo łatwo go zniszczyć. Najlepsi kucharze czasami mają z nim problem. Ale ja chciałabym wam pomóc i nauczyć was przyrządzania takiego sosu. Wielokrotnie robiłam ten sos i przyznam szczerze że nie wychodził mi dopiero po 4 próbie był aksamitny i gotowy do spożycia.
W ROZWINIĘCIU POSTA MOŻECIE ZOBACZYĆ PRZEPIS NA TEN SOS.
SKŁADNIKI:
- 2x dojrzałe awokado
- sok z cytryn około 2
-3 łyżki oliwy z oliwek do smaku i jego konsystencji
- pomidory dwa pokrojone i w kostki ( pomidor musi mieć nazwę concasse, jest to specjalny pomidor bez łupinek i skórki do sosy guacamole)
- 2 papryczki chilli pamiętając o ich świeżości
- świeża kolendra
-sól i pieprz do smaku( możecie dodać także: paprykę w proszku) wedle smaku i stylu
- 1 ząbek czosnku
-cebula mała
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Awokado należy naciąć wzdłuż, usunąć zbędne pestki, obrać ze skórki pokroić i zmiksować ( Najlepiej w blenderze). Do awokado podczas miksowania dodać sok z cytryny by konsystencja i kolor były zielone. Czosnek , cebulę i chilli już wcześniej obrane, posiekać i wsypać do awokado razem z pomidorami. Dodać oliwę z oliwek do smaku i konsystencji i doprawić przyprawami wedle gustu np sól i pieprz i posiekać kolendrę na drobny maczek.
Smacznego!
Mam nadzieję że wam wyszło. Sos możecie podać razem z chipsami.
\
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
http://martinastoesselviolettapl.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu z atrakcyjnymi nagrodami.